
הידבקות בקנדידה
האם קנדידה מדבקת ? ואם כן, כיצד ?
ישנו ויכוח עתיק לגבי האם אפשר להדבק בקנדידה ? אז באופן ברור – אין אפשרות הידבקות בקנדידה במגע בין בני אדם. אין פלא כי שאלת ההדבקה בקנדידה עולה ונשאלת באופן שכיח. היא אינה יכולה להדביק בני זוג או אנשים שבאים איתם במגע. לעומתה – פטרת ציפורנים ישנה אפשרות הידבקות שאינה קשורה לקנדידה. לדוגמה כשבאים במגע עם רצפות מזוהמות בבריכות או מלתחות וכדומה. בריכות שחיה ומקוואות מים הינם קרקע מצויינת להתבססות פטרת ציפורניים – אבל לא פטריית קנדידה. תנאי לחות עם חוסר ניקיון של בריכת שחיה – יוצרים מקום נוח להדבקה והעברה שלה אל רגלי בני האדם השוהים במקום. ידוע הדבר בעיקר לגבי פטריית הציפוריים והעור. גם שימוש בבקבוקים וכלי שתיה או אוכל משותפים יכולים להדביק אתכם בפטרייה, אבל לר בקנדידה. לאחר ההדבקה הגוף הופך לנשא והתסמינים המוכרים מתחילים להופיע.
אמנם ידוע כי הנשים סובלות הרבה יותר מגברים מקנדידה, וגם הן נוטות להידבקות "בצורה קלה" יותר. הידבקות = משמעה התפרצות הקנדידה בנרתיק לדוגמה. אבל גברים לא נדבקים מפטריה זו או ביחסי אישות, או במגע עם רוק של אדם אחר הנושא את הזיהום כגון בקבוק בירה, ואף בשימוש בנעליים של חבר, תופעה מוכרת בצבא בקרב חיילים המשאילים נעלי ספורט לצרכי מדס ופעילות ספורט. אין אפשרות הדבקה של קנדידה : לא על פני העור והציפורניים, ולא גם פנימית בחלל הפה ועל גבי הלשון. לא ייתכן בשום מקרה הדבקה של קנדידה במעי לאחר ספיגת רוק או נשיקה עם בן-בת הזוג וכדומה. האדם הוא שמדביק בקנדידה את עצמו בעצם – כשהוא גורם לה להתפרץ. הקנדידה עלולה לפלוש לפלורת המעיים ולהתחיל להתפשט בדופן המעי – אם המערכת החיסונית חלשה ונטלתם אנטיביוטיקה עד לא מזמן – היא תזהם ביותר קלות את המעי.
תינוקות לא יכולים להידבק מזיהום פטריית הקנדידה, לא בעת הנקה או שימוש בכלים לא נקיים כייאות. גם אין אפשרות להדבקות בפעוטון או גנון לא נקי מתפרחת החיתול.
- אבל תינוק שרך נולד יכול להדבק בקנדידה מאימו בעת הלידה, בזמן מעבר בתעלת הלידה.
חשוב להבין כי הקנדידה אינה מדבקת מכל מגע או חשיפה – הקנדידה נעורה לחיים מתוך המעיים של האדם. היא זקוקה לתנאי "נוחות" מסויימים שיכולי להיות בגוף העלול להדבק כגון מערכת חיסונית מוחלשת, פגיעה בפלורת המעי, נטילת גלולות ואנטיביוטיקה לאחרונה עודף סוכרים בדם,ועוד…
אם החלו להופיע תסמינים חשודים כגון כתמים גבישיים על גבי הלשון ו-או בחלל הפנימי של הפה, בעיות מעיים וכאבי בטן, מיחושים לא מוסברים בכל הגוף, עייפות כללית, ושאר תסמיני הקנדידה המוכרים – גשו לבצע בדיקת קנדידה, אפשר במעבדה ואפשר בקופת החולים או עם ערכה שניתן לרכוש באינטרנט. כל זאת כדי לשלול או למצוא את כל סוגי הקנדידה הקיימים ולא רק את חלקם. לאחר סיום הבדיקה מומחים שהינם רופאים אמורים לבצע אבחון קנדידה בכדי לדעת איזה זיהום ישנו ( אם נתגלה כמובן) ולההתחיל לתכנן טיפול בקנדידה מתאים לנבדק עצמו.